Sektör diliyle siyah sac olarak bilinen sıcak saclar gemi inşa sanayi başta olmak üzere pek çok alanda tercih edilmektedir.
Sıcak sacların tercih edilmesinin ana nedeni kolay şekil verilebilirliğidir. Isınan çelik kolayca şekil alabilir ve pek çok alanda sağlam işler çıkarılmasına kolaylık sağlar. Haddeleme işlemi ile 540 derecenin üstünde istenilen şekle dönüştürülebilen saclar hedeflenen ürün şekli elde edildiğinde oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Son kullanıcıların aklına zaman zaman “Haddeleme işleminin çeliğin sağlamlığına etki edip etmeyeceği” sorusu gelmektedir. Haddeleme işlemi çeliğin yapısına zarar verecek bir işlem değildir. Çeliğin ısıtılması ve özel teknikle şekil verilmesi işlemidir. Bu nedenle çeliğin sağlamlığında bir değişiklik olmaz ve güven noktasında da hiçbir sorun yaşanmaz.
Siyah saclar gemilerde de güvenle kullanılmaktadır. Aşırı nem, değişken hava sıcaklıkları ve basınca direnç gösteren siyah sac gemi inşa sektörünün en güvendiği malzemedir.
Yol kenarındaki bariyerlerin de siyah sacdan elde edilmesi tesadüf değildir. Güvenliği sağlamasının yanında istenilen şekil ve boyutlarda ayarlanması da siyah sacı tercih edilir kılmaktadır.
Çeliğin iletkenliği noktasında da bir değişim yaşanmaz. Bu nedenle haddeleme işlemi ile elde edilen ürün enerji nakil hatlarında kullanılmakta ve zorlu doğa koşullarına karşı güvence vermektedir. Enerji nakil hatlarında kullanılan haddeleme ürünleri, havadaki sıcaklık değişikliklerine çok az tepki vermekte, eski teknoloji nakil hatlarına göre esneme veya gerilme sorunu yaşanmamaktadır.
Isıtılma işlemi sonrasında oldukça yumuşak bir yapıya kavuşan ve bu şekilde planlanan şekle kolayca dönüştürülebilen siyah sacdan konteyner imalatı da mümkündür. Hemen her türden maddenin taşınması noktasında kullanılan konteynerler sağlamlıklarının yanı sıra değişken hava koşullarına direnç göstermeleri açısından da sağlam olmak durumundadır. Ayrıca taşınan maddelerin değişken nemden de etkilenmemesi gerekir. Nakliye sektörünün vazgeçilmezlerinden olan konteynerlerin, değişken doğa koşulları ve nem değerlerine direnç gösterme zorunluluğu vardır. Konteyner üretiminde sıcak sacların kullanılması, hem istenilen şekilde, standart kalitede üretim yapılması hem de uzun ömürlü ve çevresel faktörlere göstermesi nedeniyledir.
Siyah saclar sağlamlığı ile inşaat sektörünün de ilgi alanına girmiş, nitelikli ve güvenliği önceleyen firmaların tercihleri arasında yer almıştır. Deprem bölgesinde yer alan alanlarda inşaatların estetiğinden önce sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı önemsenmektedir. Bu nedenle inşaat sektörü de siyah saclara yönelmek durumunda kalmıştır.
Özellikte sanayi sektöründe kullanılan makinelerin de uzun çalışma sürelerine uygun olması, sürtünme ve ısınmalara dayanıklı olması gerekmektedir. Siyah saclar bu nedenle makine üretim sektörünün de vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Yine sıcak saclar çeşitli gereksinimlere çözüm olması yönünden boru ve profil üretiminde de tercih edilmektedir.
Siyah sacın üretim mantığı da şu şekildedir:
Sacların kristalleşme sıcaklığı 540 derecedir. Bu sıcaklığın üstüne çıkıldığında sacların şekillendirilmesi kolay olmaktadır.
Isıtılan iki silindirin arasına gönderilen çelik gerilerek istenilen şekil verilmeye başlanır. Bu aşamada çeliğin gerilime verdiği direnç iyi hesaplanmalı ve bandın sağlıklı işlemesi önemlidir.
Bu işlem sırasında çelik istenilen şekle dönüştürülürken öngörülen incelik de elde edilebilir.
Isı etkisi ile şekil verme işlemi tamamlandıktan sonra detaylı pürüzsüzleştirme ve parçacıklardan temizleme işlemi gerçekleştirilir.
Sektörde seçkin firmalar tarafından üretimi gerçekleştirilen siyah sac Erensan firması tarafından müşterilere ulaştırılmaktadır.
Sektörde öncü, kaliteli ve güvenli ürünler sunan Erensan, bu sıcak sac konusunda da müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun ürünler sunmaktadır.